12 fakta om klitoris - Babaam

12 fakta om klitoris

Den är mycket mer än en liten knapp i kvinnans underliv. Klitoris gömmer sig under huden som ett isberg och först 1998 insåg forskarna hur den egentligen ser ut. Vi har gjort en lista på intressanta fakta om kvinnans njutningscentrum.

Vad är Klitoris?

Den synliga delen - det vill säga klitoriskappan och klitorisollonet - sitter där de inre blygdläpparna möts, närmast venusberget och magen. För mer information om den inre strukturen - se nummer två i listan nedan.

Nu när du känner till snippans delar är det dags för listan med 12 fakta om klitoris.

1.Klitoris fyller fler syften än njutning

Forskare visar på att stimulans av klitoris även fyller flera reproduktionsfunktioner i en forskningsrapport från 2019:

 • Höjer blodtryck och hjärtfrekvens för att förbättra slidans blodcirkulation.
 • Ökar lubrikation av slida vilket medför smärtfri vaginal penetration.
 • Ökar slidans syrehalt (blodgas pO2) vilket underlättar bland annat spermierörlighet.
 • Bidrar delvis till neutralisering av PH-värdet i kvinnans slida.
 • Fördröjer spermiers transporttid från slidan genom vaginal tältning och uppblåsning.
 • Ökar vaginans temperatur vilket ökar mannens upphetsning.

  2. Klitoris är snippans isberg

  Den delen av klitoris som är synlig är endast toppen av ett isberg. Större delen gömmer sig inne i kvinnans kropp och är ungefär åtta centimeter lång.

   

  3. Känsligare än mannens ollon

  Med sina 8 000 nervändar finns det inget annat mänskligt organ som är lika känsligt som klitoris. Jämförelsevis har toppen på penis endast cirka 4 000 nervändar.

   

   8000 nervändar gör kvinnans organ till människans känsligaste organ.

  4. Klitoris växer hela livet

  Precis som öron och näsan slutar klitoris inte att växa. När en kvinna kommer upp i klimakteriet kommer hennes klitoris att vara ungefär fem gånger så stor som när hon var tonåring.

  5. Livet börjar inte med en klitoris

  I decennier har forskare påstått att alla foster är feminina som utgångspunkt och att alla människor därmed skulle ha haft en klitoris oavsett kön.

  Forskning visar dock att detta inte stämmer. Biologer har visat att proteinet COUP-TFII aktivt avgör könet för flickfoster – precis som för pojkfoster.

  De bägge könen börjar därför inte som honkön utan istället från samma könlösa mall.

  6. Orgasm genom klitoris stimulans

  En analys av 33 studier som gjorts under de senaste 85 åren visar att mellan 50 och 75 procent av alla kvinnor endast får orgasm om klitoris stimuleras. Med andra ord är ett "vanligt" samlag sällan det som leder till att kvinnan får orgasm.

  7. Kan dra ihop sig

  Under en orgasm drar klitoris ihop sig i pumpande rörelser. En klitoris-orgasm medför vanligtvis tre till 16 sammandragningar och varierar mellan 10 och 30 sekunder.

  Klitoris kan dra ihop sig. Inte helt olikt en sköldpaddas huvud som drar sig in i skalet.

  8. Placering är avgörande

  Forskning har visat att ju närmare slidöppningen klitoris sitter, desto lättare är det för en kvinna att få orgasm. Genom historien har flera kvinnor – utan att lyckas – försökt att flytta klitoris närmare slidöppningen genom operation i jakten på en orgasm.

  Den kvinna i historien som är mest känd och som genomgick ett misslyckat kirurgiskt ingrepp är prinsessan Marie Bonaparte – barnbarnsbarn till Napoléons bror Lucien.

  Prinsessan Marie Bonaparte genomförde ett misslyckat kirurgiskt ingrepp av sitt underliv.

  9.Klitoris erigerar

  Precis på samma sätt som en penis, kan även klitoris få stånd när en kvinna blir upphetsad. Som sin manliga motsvarighet är även kvinnans organ en svällkropp som fylls med blod vid sexuell upphetsning.

  10. Världens största klitoris

  Alla däggdjur har dem, men hyenorna har de största i förhållande till sin storlek. De här asätarnas klitoris liknar en penis. Den är lång, hänger utanför kroppen och kan bli styv.

  Hyenahonorna har till och med ett hål på toppen av sin motsvarighet som de kissar ur, föder genom och parar sig med hjälp av.

  11. Vi har bara känt till klitoris anatomi i 21 år

  Klitoris var länge ett mysterium för forskarna. Först 1998 lyckades den australiensiska urologen Helen O’Connell kartlägga klitoris anatomi. Det gjorde hon med hjälp av MR-skanningar av en mängd kvinnors underliv.

  Samtliga illustrationer du har sett av en klitoris är egentligen förenklingar då det är omöjligt att - i en tvådimensionell bild - avbilda hela strukturen som består av flera plan.

  12. Ordet betyder nyckel

  Ordet klitoris härrör från den antika grekiskan. Språkforskare anser att det kommer från ordet kleitoris som ungefär betydde liten hög.

  Ett annat förslag är att ordet betyder nyckel - en indikation på att klitoris är nyckeln till den kvinnliga sexualiteten.

   

   Källa: Illustrerad Vetenskap

  Tillbaka till blogg